De elva sammansvurna

Håller på att läsa en bok nu som heter "De elva sammansvurna". Den handlar om vad som sker i grupper. Varför det lätt blir som det blir med grupper. Läs boken! Det kan ge dig ökad förståelse för din egen situation bland arbetskamrater, vänner eller familj! =)

Boken börjar med att en man på en arbetsplats blir förflyttad för att gruppen inte fungerar med honom. Men när han är "borta" så är det någon annan som är problemet istället.

Utdrag ur boken!
Myterna är viktiga för de lägger grunden för den vi-känsla som är betydelsefull i allt samarnete. Med myterna följer normer. /---/ Det är hos dessa normer som vi måste söka den makt som styr en grupp. /---/ Det kostar och priset kan bli högt. Vi-känslan innebär nämligen alltid grupptryck. Vad gör till exempel den som är ledsen och arg om normen är att "här är vi glada och snälla mot varandra"? De oskrivna lagarna blir som ett finmaskigt nät som styr varje individ och tappar honom på energi och initiativ. Han börjar tassa: Vad får han lov att säga, vad får han tycka, hur mycket känslor får han visa, vad får han göra? /---/ Normerna fungerar som ett kitt som håller samman gruppen. Grupptrycket ser alltid ut såhär: "Var med eller ut i kylan med dig." Det finns nästan ingen som vågar gå emot en grupp, fruktan för särlingskapet, ensamheten och andra namnlösa fasor är stor. Den egentliga makten ligger alltså i de oskrivna lagar som man inte talar om /---/ När hotet ökar kan man avlasta sig genom att utse en syndabock. Den enskilda människans ansvar för sina handligar slås ut. /---/ Man upplever det alltså som om man förlorade både identitet och makt. Rädslan ökar, man blir osäker. Ångesten stiger och i takt med den behovet av förenklingar. /---/ I det här läget kan behovet av en syndabock uppstå. Och vår grupp finner sin man. Individens känsla av otillräcklighet minskar alltså om man kan hitta någon annan vars brister anses vara större. Till slut lyckas man inbilla sig att hela eländet är den misshaglige kamratens fel. /---/ Medlemskapet i gruppen förstärker alltså den enskildes identitet samtidigt som det försvagar hans eller hennes personlighet, ansvarskänsla och självständighet.

Fattade du? 
Det som står handlar inte bara om en arbetsplats och dess arbetare. Utan om situationer som kan uppstå annars också. Skolklasser, familjer, vänner etc. Alla ställen där det bildas grupper av en eller annan sort. En fryses ut, problemet kvarstår och nästa person ryker eftersom att då är det h*n som inte passar. Ingenstans under vägen förstår gruppen att det är gruppen som är skev, inte individen..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0